MikeDe opkomst van de Islam in de 7e eeuw na christus heeft op vele delen van de wereld een grote invloed gehad, zo ook op centraal-Azië en de zijderoute. Niet alleen werden de culturen rondom de zijderoute beïnvloed maar ook de producten die verhandeld werden veranderden. Om te begrijpen hoe de hedendaagse culturen in het gebied rondom de zijderoute in elkaar steken is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de oorsprong en evolutie hiervan.

In mijn Retour Zijderoute onderzoek zal ik me vooral focussen op deze opkomst van de Islam en de connectie tussen de zijderoute in centraal Azië en het Midden-Oosten. De Islam speelt nog steeds een grote rol in deze regio en het vinden van aanwijzingen met betrekking tot de Islam zal hier dan ook geen probleem zijn. Ik ga echter zo veel mogelijk proberen om ook te laten zien hoe deze culturen waren voordat ze beïnvloed werden door de Islam om zo de “originele” zijderoute culturen te tonen.

Een goed voorbeeld om de evolutie van deze culturen, en de invloed van de Islamitische opkomst, te tonen is door te kijken naar het aardewerk. Aardewerk is een van de materiaalsoorten die zich extreem snel aanpast aan nieuwe gebruiken en (eet)gewoontes, vooral omdat het een van de meest voorkomende materiaalsoorten is. Hierdoor is aardewerk een van de beste indicatoren voor externe invloeden op een cultuur.

Een andere manier om naar de evolutie van de centraal Aziatische culturen te kijken is door te kijken naar hoe de kledingstijl en het eetgerei verandert op muurschilderingen, decoraties op zilverwerk en andere versieringen. Ook hebben deze decoraties vaak een religieuze ondertoon en kan je op basis hiervan een impressie krijgen over hoe belangrijk verschillende religies zijn in een bepaalde periode. Het kunstwerk op de afbeelding hieronder zegt bijvoorbeeld veel over de religieuze invloeden binnen een bepaalde regio. Op basis van verschillende gezichtstrekken, zoals de tanden en de ogen, kan men afleiden wat voor een soort figuur is afgebeeld (een demon) en wat voor religieuze factoren deze demon aan verbonden is.

Mike

Koppen van demonen in gevecht met een ruiter

Uiteindelijk hoop ik op basis van mijn onderzoek een beter beeld te creëren van het soort evolutie wat de opkomst van de Islam op gang heeft gebracht en ik hoop een beter beeld te scheppen over de culturen vóór de opkomst van de Islam rondom de zijderoute in Centraal-Azië. 

Advertenties